Z důvodu balení po 6 ks (krabice) doporučujeme vybírat počet lahví v násobku 6 (např. 6, 12, 18..)

Pálava: Příběh první původní moravské odrůdy révy vinné

Pálava je jméno, které znají vinaři i milovníci vína ve všech koutech světa. Jedná se o první původní moravskou odrůdu révy vinné, která vznikla spojením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Zasvěcení do jejího vzniku a vývoje nás zavede k zajímavé osobnosti - Ing. Josefu Veverkovi, jehož práce výrazně ovlivnila tuzemské vinařské odvětví.

 

Cesta k vytvoření odrůdy Pálava

Na počátku padesátých let 20. století začal Ing. Veverka pracovat ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích. Zde dostal za úkol zaměřit se na udržovací šlechtění révy vinné a také na novošlechtění. Roku 1953 mu bylo svěřeno úkolem vytvořit novou odrůdu révy vinné, která by dosahovala vysokých výnosů, měla být aromatická a zároveň odolná vůči chorobám a mrazům. Jeho volba padla na kombinaci Tramínu červeného a Mülleru Thurgau.

Náročný proces šlechtění

Ing. Veverka musel při vytváření odrůdy Pálava čelit nejen technickým výzvám, ale i politickému tlaku. Roku 1959 musel ze Šlechtitelské stanice ve Velkých Pavlovicích odejít z politických důvodů, avšak to ho nezastavilo v jeho práci. Společně se svou rodinou se přestěhoval do Perné u Mikulova, kde pokračoval v rozpracovaném šlechtění révy vinné.

Úspěch odrůdy Pálava

V roce 1977 dokončil Ing. Veverka cyklus šlechtění a odrůda Pálava byla zapsána do Státní odrůdové knihy ČR. Tato odrůda se osvědčila především na jižní Moravě, v Mikulovské a Znojemské podoblasti. Je vhodná pro výrobu jakostních a výběrových vín, charakterizovaných svou aromatickostí a vyšší aciditou.

Odkaz pro budoucnost

Ing. Josef Veverka se neomezoval pouze na odrůdu Pálava. Navázal na svůj úspěch další novou odrůdou Aurelius a podílel se i na klonovém šlechtění dalších odrůd. Jeho práce a odkaz přetrvávají, obohacujíce moravské vinařství a těšíce milovníky dobrého vína po celém světě.

Pálava není pouze název odrůdy révy vinné, je to také jméno spojené s bohatou historií, vášní a odhodláním jednoho muže, který svou práci věnoval vínu a jeho šlechtění s láskou a precizností.

 

Typické charakteristiky a gastronomické párování

Odrůda Pálava je známá svou výraznou aromatickostí a bohatou chutí. Vína z této odrůdy často přinášejí intenzivní ovocné a květinové tóny, jako jsou liči, mandarinka, z koření muškátový oříšek a vanilka. Díky vyšší kyselině mají vína z Pálavy svěží a živoucí charakter, který dodává vínům příjemnou strukturu a dlouhý závěr.

Pokud jde o gastronomické párování, vína z odrůdy Pálava se skvěle hodí k různým pokrmům, které vyžadují svěžest, ale zároveň i bohatost chuti. Jsou ideálním společníkem k silněji kořeněným jídlům, jako jsou asijská kuchyně, kari, či thajské speciality. Jejich aromatický profil a vyšší acidita je dělají skvělým partnerem k paštikám, sladkým úpravám masa a různým druhům sýrů, zejména ovčím či kozím.

Pro milovníky vína, kteří vyhledávají nejen lahodné pití, ale i harmonické gastronomické zážitky, je odrůda Pálava ideální volbou. Její unikátní charakter a široká paleta možností v gastronomii ji činí oblíbenou nejen mezi vinaři, ale i mezi gurmány po celém světě.